Oznanjujemo z veseljem za veselje
Slovenski misijonar, član Južnoafriške province p. Janez Mujdrica DJ, piše:

Dragi prijatelji!
Najprej prisrčen pozdrav iz Zambije! Rad bi vam na kratko povedal kaj pomeni biti misijonar danes. Zakaj sem jaz misijonar v Zambiji? In zakaj naj bi tudi vi misijonarili doma v Sloveniji?

Misijonar sem postal pred 49 leti, ko sem bil v imenu slovenske Cerkve poslan v Zambijo, da tam oznanjam evangelij. Evangelij je grška beseda, ki pomeni ‘veselo oznanilo’! Iz naše vasice Bratonci smo kar trije misijonarji: druga dva sta Jože Mlinarič, ki je misijonaril v Burundi-ju; in Marija Sreš, ki je bila 40 let misijonarka v Indiji. Oba sta se vrnila domov in zdaj misijonarita v Sloveniji.

Ponosen sem, da sem slovenski misijonar. Zakaj? Tukaj delam z irskimi misijonarji. Irci imajo svojo državo in jih je mnogo več kot nas Slovencev; govorijo pa angleško ne irsko, čeravno so bili pod Angleži dosti manj časa kot mi pod Nemci in Madžari. Slovenci smo res trd(n)i ljudje! Po prekmursko bi rekli trdleki.

Kaj pravzaprav delam v Zambiji? Učim religiozno vzgojo na katoliški univerzi in tako širim veselo oznanilo. V Sloveniji ni religiozne vzgoje, ker je bila vera za našo bivšo marksistično oblast nekaj nazadnjaškega. Jaz pa naglašam ravno nasprotno: religija, posebno krščanska, je nekaj najlepšega, veselo oznanilo, ki prinaša polnost življenja.

Učim šest predmetov. Pri svojem delu predvsem poudarjam tri stvari: 1. da smo čudovito ustvarjeni; 2. da smo Bogu podobni; in 3. da nas ima Bog neizmerno rad.

V predmetu znanost in religija poudarjam, kako se je stvarstvo razvilo na čudovit način. Na začetku vesolja so bili veliki oblaki vodika, ki so se počasi razvili v zvezde, kjer so v ogromni temperaturi in pritisku iz vodika nastali vsi drugi elementi, kot so kisik, ogljik in železo. Enocelično življenje, ki se je na našem planetu začelo pred štirimi milijardami let, je postajalo vse bolj sofisticirano in končno so se pred 200 tisoč leti pojavili prvi ljudje v Afriki. Tvoj osebni razvoj v telesu tvoje mame simbolizira, kako je stvarstvo usmerjeno v vse večji razvoj. Začetnik stvarstva in njegov usmerjevalec je Bog, ki je čudovita moč, modrost in dobrota. Ti si res ustvarjen na čudovit način!

V predmetu psihologija in religiozna vzgoja naglašujem, da so tvoji možgani največji dosežek razvoja vesolja. Na tisoče milijard možganskih celic sodeluje in ustvarja tvoje misli, želje in čustva. Zavedaš se samega sebe in imaš možnost, da lahko razmišljaš kritično in ustvarjalno. Tako sodeluješ s samim Bogom in gradiš lepše življenje in boljši svet. Jezus, naš učlovečeni Bog, je najbolj moder in dober človek, ki je kdaj koli hodil po Zemlji. Kot kristjani hodimo za Jezusom in se trudimo, da postanemo čudoviti ljudje kot on.

V predmetu krščanstvo danes naglašujem, kaj pomeni Jezusova beseda, da je Bog naš ‘abba’ – abba pomeni očka. Naš Bog je poln očetovske dobrote in ljubezni. Sv. Pismo pravi, da si zapisan v Božje srce; Bog stalno misli nate. Tudi če te tvoj telesni oče pozabi, Bog te nikdar ne bo pozabil. Ti si njegov na veke.

V predmetu Islam poudarjam, da je Mohamedov ‘Allah’ zelo drugačen od Jezusovega Abba: Allah je največji gospod in ljudje so le njegovi sužnji. Beseda Islam pomeni popolna pokorščina. Kako velika je razlika med Jezusovim in Mohamedovim Bogom!

Naš Bog je res čudovita moč, modrost in dobrota. Kot misijonar to poudarjam pri pouku in v pridigi: Bog daje našemu življenju globok smisel in veselje. Življenje je v glavnem zelo lepo in dobro. Kanadski mislec John Kehoe pravi, da je v tem, kar mediji poročajo o vsakdanjem življenju, 95% negativnega. Toda stvarnost je ravno nasprotna – 95% je pozitivnega! Seveda se recimo dogajajo prometne nesreče, toda za vsako nesrečo je na tisoče uspešnih voženj. Na življenje moramo gledati mnogo bolj pozitivno in tako bo v nas več veselja in na naših obrazih lepši nasmeh!

Dragi slovenski brat in sestra, Bog naj ne bo zate le neka nejasna ideja, ampak najbolj čudovita oseba polna moči, modrosti in ljubezni. Oznanjaj to veselo oznanilo doma v Sloveniji, kot jo jaz oznanjam v Zambiji! Z Bogom!

Vir: Misijonsko središče Slovenije, Misijonska nedelja 2023: https://www.missio.si/datoteke/MIS_NED/gradivo_MN2023.pdf, 25.10.2023