Od leta 2018 jezuiti skrbimo za pastoralo v štirih župnijah, dveh v ljubljanski in dveh v mariborski nadškofiji. Delo na župnijah sicer ni tipično za jezuitsko karizmo nasploh, a ko se je razvilo v razmerah na Slovenskem po 2. svetovni vojni, je omogočilo napredek jezuitskega dela in jezuitje smo za sodelovanje hvaležni tako škofijam kot župljanom. (Več o tem, na katerih župnijah smo še bili dejavni, na podstrani Kje smo).

Največja je župnija Ljubljana Dravlje, znana po mnogih župnijskih skupinah in dejavnostih za najrazličnejše generacije (verouk in animatorji, jasličarji in skavti, ministranti, pevski zbori in dramske skupine …), od katerih so nekatere prerasle lokalni značaj. Tu, ob podružnični cerkvi sv. Roka, zavetnika proti kugi, so jezuiti prisotni že od leta 1961. V župnišču je danes tudi sedež provincialata.

Župnijska cerkev Kristusovega učlovečenja je bila leta 1985 zgrajena po načrtih arhitekta Marka Mušiča, Prešernovega nagrajenca v letu 2021.

Po številu dejavnih vernikov sledi župnija Sv. Mihaela v Radljah ob Dravi, središče Dravske doline in južnega pobočja Kozjaka. Sem so jezuiti prišli šele leta 2017, pastoralo pa pomagajo voditi sestre salezijanke. V prastari župniji Sv. Magdalena Maribor (omenjeni že v 13. stoletju) so jezuiti od leta 1963. Od tam vodijo tudi duhovno oskrbo v UKC Maribor. Ob baročni cerkvi sv. Jakoba v starem centru Ljubljane so jezuiti 1597-1773 vodili kolegij, celotno župnijo, v katero sodi tudi ljubljanski grad, pa vodijo od leta 1980 ob prisotnosti salezijank in Marijinih sester. V župnijščih – jezuitskih skupnostih, domujejo tudi jezuitske dejavnosti, ki presegajo območje župnij.

Narodno svetišče sv. Jožefa

Ulica Janeza Pavla II 13,
1000 Ljubljana

rektor cerkve p. Damjan Ristić DJ

ŽUPNIJA SV. MAGDALENA MARIBOR IN DUHOVNA OSKRBA UKC MARIBOR

Magdalenski trg 3, 2000 Maribor

P. Ivan Hočevar, župnik

ŽUPNIJA SV. JAKOB, LJUBLJANA

Gornji trg 18, 1000 Ljubljana

P. Tomaž Mikuš DJ, župnijski upravitelj

ŽUPNIJA SV. MIHAELA RADLJE OB DRAVI

Mariborska cesta 9
2360 Radlje ob Dravi

P. Jože Poljanšek DJ, župnik

Sv. Višarje

P. Peter Lah, rektor svetišča

KAPELA BOŽJEGA USMILJENJA IN NEDOLŽNIH OTROK

Ul. stare pravde 11, 1000 Ljubljana

P. Tomaž Podobnik

Župnija Ljubljana Dravlje

Vodnikova 279,
1000 Ljubljana

p. Primož Jakop DJ, župnik