Od leta 1622, ko sta bila za svetnika razglašena hkrati Ignacij Lojolski in Frančišek Ksaverij, do 2014, ko je bil za svetnika razglašen apostol Brazilije Jose de Anchieta, je bilo za svetnike razglašenih 53 in skupaj z njimi preko 150 blaženih jezuitov. Vabljeni da si spodaj ogledate predstavitve skupin svetnikov, v priponkah pa litanije svetnikov in blaženih jezuitov ter bogoslužni koledar Družbe Jezusove.

O čem govori svetost teh ljudi? Vsak svetnik z zgledom vabi in nagovarja kristjane, kako dejavno in pristno odgovoriti na Božjo milost v svojem življenju. Svetniki jezuiti spominjajo na pravega duha Družbe Jezusove in vabijo današnje sobrate, da odgovarjajo na Božji klic. V današnjem času smo navajeni na češčenje znanih osebnosti iz filma, glasbe, športa in morda celo religioznega življenja. Ugled (javno razglašene) svetosti, ki so jo deležni svetniki, pa je nekaj drugega. Kljub temu, da jim življenje ne prizanaša z preizkušnjami in duhovnimi boji, imajo svetniki težko razložljivo, toda lahko prepoznavno jasnost. Pogled nanje razodeva drobec Božjega. V njih zaslutimo iste vrline, drže in načine ravnanja, kot jih je Bog razodel v Jezusu Kristusu, Božjem sinu, ki je postal človek.

Za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi si prislužil Kristusa in se znašel v njem …

Fil 3,8–9

V svetnikih in po njih nam Bog “daje čutiti svojo dobroto, oživlja zanimanje, udejanja usmiljenje, da spoznati svojo moč (vendar vedno v ljubezni), in nam s svojo milostjo omogoča, da se ljudje odločamo za nove poti v življenju.”

P. Paolo Molinari, jezuit, 1957–2008 odgovoren za procese razglasitve svetnikov jezuitov.