V sklopu ozaveščanja o problematiki spolnih zlorab in naših prizadevanj, da bi nudili podporo tako primarnim kot sekundarnim žrtvam teh dejanj, pripravljamo jezuiti v soboto, 18. novembra, v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani dve pomembni iniciativi:

Okroglo mizo »Podpora in pomoč preživelim žrtvam spolnih zlorab ter njihovo okrevanje« ob odprtju razstave SHAME – European stories (Sram/sramota – evropske zgodbe) v galeriji cerkve, s pričetkom ob 17. uri.

Razstavo SHAME je v Ljubljano pripeljala organizacija Justice Initiative v podporo žrtvam. Razstava vključuje serijo fotografij ljudi, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti, in si jo bo mogoče ogledati do 17. decembra.

Molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi, ob 20. uri.

Molitev pripravlja rektor cerkve sv. Jožefa, p. Tomaž Mikuš DJ, v sodelovanju z taizéjskimi brati. Duhovni nagovor bo imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. dr. Andrej Saje.

Podrobneje o okrogli mizi in razstavi na tej povezavi.

Video celotne okrogle mize na tej povezavi.

18. november je Dan molitve za žrtve spolnih zlorab ter Svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki
Leta 2016 je vatikanski Papeški komisiji za zaščito mladoletnikov (PCPM) oseba, ki je preživela duhovniško zlorabo, dala predlog za svetovni dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Komisija je takrat v sporočilu za javnost zapisala: »Po izkušnjah naših članov so preživele žrtve pogosto izrazile željo po molitvi kot pomembnem elementu zdravljenja.« Papež Frančišek je nato povabil škofe po vsem svetu, naj določijo poseben molitveni dan, ki bo podpiral poti človeškega in duhovnega okrevanja. Ta dan je namenjen preživelim žrtvam, ki so bile hudo prizadete v Cerkvi ali zunaj nje, pa tudi družinam in skupnostim, ki so žalovale za svojimi bližnjimi.
Slovenska škofovska konferenca je za ta dan izbrala 18. november, ki je tudi svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, za prinašanje upanja in ozdravitev preživelih ter hkrati evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.