S papeževim video namenom za mesec junij 2021 molimo za mlade, da bi se na poročenost pripravljali s pomočjo krščanske skupnosti, da bi rastli v ljubezni z velikodušnostjo, zvestobo in potrpežljivostjo. Za ljubiti je namreč potrebno veliko potrpežljivosti.
A ne, da je tega vredno?

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu juniju 2021 vabi: molimo za mlade, da bi se na poročenost pripravljali s pomočjo krščanske skupnosti, da bi rastli v ljubezni z velikodušnostjo, zvestobo in potrpežljivostjo.

Je res to, kar pravijo nekateri, da se mladi ne želijo poročiti, še zlasti v tako težkih časih?
Poročiti se in deliti si življenje z drugim je nekaj lepega. Je pa zahtevno potovanje, včasih težko, kdaj pa kdaj tudi konfliktno, a je vredno tvegati. In na tem potovanju vsega življenja nevesta in ženin nista sama. Spremlja ju Jezus.

Zakon ni samo ‘družbeni’ dogodek, ampak je zakrament, ki obsega tudi ustrezno pripravo in zavestno obhajanje. Zakonska zveza namreč s strani zaročencev terja zavestno izbiro, ki postavi v središče voljo, da se skupaj gradi nekaj, kar ne bo nikoli moglo biti izdano ali zavrženo. Obstajajo mnoge iniciative, ki jih razvijajo škofije po vsem svetu, da bi realnim situacijam približale družinsko pastoralo, pod katero se razume predvsem spremljanje zaročencev v zakon. Zaročencem je pomembno ponuditi možnost, da se udeležijo seminarjev in molitvenih srečanj, kjer so poleg duhovnikov kot animatorji tudi zakonski pari z utrjenim družinskim življenjem in strokovnjaki psiholoških ved.

Velikokrat je glavni razlog problematike, ki pride na površje po obhajanju zakramenta svetega zakona, treba iskati ne le v skriti in daljni nezrelosti, ki se je nenadoma sprožila, ampak predvsem v šibkosti krščanske vere in pomanjkljivem cerkvenem spremljanju, v osamljenosti, ki so ji pogosto prepuščeni novoporočenci po obhajanju zakramenta. Šele takrat, ko so postavljeni pred vsakdanjost skupnega življenja, ki zakonca kliče k rasti na poti darovanja in žrtvovanja, se nekateri zavejo, da niso v polnosti razumeli tega, v kar so se podali. In čutijo se neprimerni, še posebej, če se primerjajo z dometom in vrednotami krščanskega zakona, ki zadeva konkretno ozadje, ki je povezano z neločljivostjo zveze, z odprtostjo za posredovanje daru življenja in z zvestobo.

Papež Frančišek, Nagovor udeležencem tečaja o družini in zakonski zvezi, 27. september 2018

Podrobneje o molitvenih namenih v Knjižici PSMM za leto 2021, ki jo pripravlja p. Franc Kejžar DJ. Video za vsak dosedanji molitveni namen v letih 2020 in 2021 najdete na slovenski različici strani thepopevideo.org. Besedilo papeževih nagovorov v videih objavlja Radio Vatikan.