V ponedeljek, 31. julija, je bil v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani velik praznik. Na ta dan, ko praznujemo god sv. Ignacija, sta dva patra jezuita, p. Marjan Kokalj in p. Ivan Platovnjak, izrekla slovesne zadnje zaobljube uboštva, čistosti in pokorščine. V uvodu pred sveto mašo je p. Milan Bizant predstavil oba kandidata in povedal, da gre v izrekanju zaobljub za držo ljubečega darovanja, da sebe in svoje življenje položita v Kristusovo ljubezen po izročitvi Družbi Jezusovi.

Na začetku maše je vse zbrane pozdravil v imenu skupnosti pri sv. Jožefu njen predstojnik, p. Damjan Ristić. Izrazil je veselje ob praznovanju sv. Ignacija, ki je za jezuite poseben dan. Po velikem številu zbranih sodeč je poseben dan tudi za vse, ki so se ob jezuitih zbrali pri praznovanju sv. Ignacija.

V pridigi je provincial p. Ivan Bresciani Božjo besedo, prebrano pri slovesnosti, postavil v današnji čas in jo aktualiziral. Iz prvega berila je zvenela spodbuda, kako odgovoriti na klic k življenju preroka, ko pa je to življenje pogosto zasmehovano. A preroka neposlušnost in prepreke ne ustavijo in ne more, da bi Gospoda ne oznanjal, ker je v njegovih kosteh tak ogenj, ki ga žene, da ga mora oznanjati. Po besedah iz evangelija »Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec.« ( Lk 14,27) se je v pridigi provincial vprašal, če je dovolj zgolj vprašanje, če nosimo svoj križ ali ga ne nosimo. Morda je še pomembnejše vprašanje, kje smo mi – smo pred Jezusom ali za Jezusom. Ob koncu je izrekel spodbudo p. Marjanu in p. Ivanu, naj ohranja njuno življenje smisel tudi v žrtvovanju, saj je to neke vrste daritev in zahvala Očetu za vse, kar prejemamo.

Slovesnost se je nadaljevala do za ta dan najpomembnejšega trenutka, ko sta p. Marjan in p. Ivan izrekla slovesne zaobljube: »Jaz, (p. Marjan Kokalj in p. Ivan Platovnjak) izrekam zaobljube in obljubljam vsemogočnemu Bogu vpričo njegove Deviške Matere, vseh angelov in svetnikov in vseh pričujočih in tebi, častitemu patru Ivanu Brescianiju, ki predstavljaš vrhovnega predstojnika Družbe Jezusove in njegove naslednike, pa tudi kot Božjemu namestniku: večno uboštvo, čistost in pokorščino. V smislu te pokorščine obljubljam posebno skrb za pouk otrok, vse to v skladu z načinom življenja, kakor ga določajo apostolska pisma in konstitucije te družbe. Poleg tega obljubljam posebno pokorščino papežu glede poslanstev, kakor je obseženo v istih apostolskih pismih in konstitucijah.«

Po obhajilu in osebnih zahvalah, ki sta jih izrekla jezuita, ki sta izrekla slovesne zaobljube, se je praznovanje nadaljevalo na vrtu pred Ignacijevim domom duhovnosti. Mnogo dobrot so prinesli prijatelji in dobrotniki jezuitov in v skupnem veselju, druženju in pogovorih se je popoldan prevesil v večer, slovesnost pa v iskreno hvaležnost za lep praznični dan in za vse dobro, kar po slovenskih jezuitih Bog podarja naši Cerkvi in našemu narodu.

Več o slovesnosti tudi na Radiu Vatikan. In še nekaj fotografij.

Zapisala Polona Kemperle