31. jezuitski vrhovni predstojnik (tudi “pater general”), izvoljen dne 14. oktobra 2016, na 36. generalni kongregaciji Družbe Jezusove.

Pater Arturo Marcelino Sosa Abascal se je rodil v Caracasu, Venezuela, leta 1948. Študiral je v kolegiju Sv. Ignacija. Med študijem je prišel v stik z jezuiti in ti so ga navdušili, da je začel razmišljati o jezuitskem poklicu. V noviciat je vstopil kot 17-letni mladenič leta 1966. Leto prej se je končal drugi vatikanski koncil – to je bil čas tranzicij v Cerkvi.

V mladih letih je bil zelo navdušen za to, da bi izboljšal razmere v svoji rodni državi, zato je po običajni filozofski in teološki formaciji mladega jezuita opravil še doktorat iz politologije na Universidad Central de Venezuela. Leta 1975 je med študijem v Rimu spoznal p. Pedra Arrupeja, takratnega jezuitskega vrhovnega predstojnika. Nad njim je bil očaran. Po duhovniškem posvečenju leta 1977 je p. Sosa postal provincialni koordinator za socialni apostolat, v tem času pa je bil tudi direktor Centra Gumilla (center za raziskovanje in socialno delovanje jezuitov v Venezueli). Ta vloga je vključevala tudi sodelovanje z jezuitsko mrežo šol za revne Fe y Alegría. Posvetil se je tudi akademskemu delu v vlogi profesorja.

P. Sosa je 1983 sodeloval na 33. generalni kongregaciji Družbe, kjer je bil pri 34 letih najmlajši delegat. Bil je navzoč tudi 1995 na 34. generalni kongregaciji, kjer je spoznal svojega predhodnika v službi vrhovnega predstojnika DJ, p. Adolfa Nicolása. V letih 1996-2004 je bil p. Sosa provincial Družbe Jezusove v Venezueli. Provinco je vodil v poslanstvo skupnega razločevanja in tako ustvaril provincialni načrt z vizijo, ki traja že 20 let. Po koncu mandata je bil dodeljen katoliški univerzi Táchira.

Leta 2008 je p. Nicolás imenoval p. Soso za generalnega svetovalca s sedežem v Venezueli. Po šestih letih se je pridružil skupnosti Generalne kurije in prevzel vlogo delegata za medprovincijske hiše Družbe Jezusove v Rimu. Te vključujejo Papeško univerzo Gregoriana, Papeški biblični inštitut, Papeški vzhodni inštitut, Vatikanski observatorij, La Civiltà Cattolica in druge mednarodne jezuitske kolegije v Rimu.