P. Stan Swamy si je dolga leta v revščini, med najnižjimi in najbolj zapostavljenimi skupnostmi v Indiji, prizadeval za spoštovanje njihovih temeljnih pravic.

P. Stan Swamy je 5. julija umrl. Pred dnevi smo poročali, da so ga premestili v bolnišnico, saj je bil v kritičnem stanju.

P. Stanley Lourduswamy DJ, bolj znan pod imenom p. Stan Swamy, je bil 84-letni indijski jezuit, ki se je v borbi za pravice zapostavljenih tribalnih skupnosti in Dalitov (to so t.i. nedotakljivi, najnižja kasta v hindujskem sistemu) v južni Indiji znašel v zaporu pod hudo obtožbo protidržavnega terorizma.

P. Stan je bil najstarejši človek doslej, ki ga je indijska vlada obtožila terorizma. P. Swamy naj bi bil aktivni član po zakonu prepovedane Komunistične stranke Indije (CPI) in naj bi uresničeval nezakoniti Maoistični načrt. Pomoč tribalnim skupnostim in Dalitom naj bi bila le pretveza, s katero naj bi prikrival maoistično politiko.

V resnici je bil p. Stan Swamy jezuitski duhovnik, ki si je dolga leta v revščini, med najnižjimi in najbolj zapostavljenimi skupnostmi v Indiji prizadeval za spoštovanje njihovih temeljnih pravic. P. Stan je s svojim požrtvovalnim delom, neomajnim pogumom in pošteno, glasno besedo, ki ni dovoljevala kompromisa, postal trn v peti indijski oblasti in lokalnim mogotnežem, ki grobo izkoriščajo te reveže, njihovo delo in teritorij. Več o delu p. Stana na tej povezavi.

V mesecu oktobru 2020 je p. Stan posumil, da ga bo Nacionalna preiskovalna agencija (NIA) kmalu aretirala in je v naglici registriral še zadnje sporočilo pred prihodom policije. Dne 8. oktobra je pristal v zaporu Taloja, v državi Maharashtra.


Od takrat je bil p. Stan zaprt. Kljub angažiranosti lokalnih skupnosti, sobratov jezuitov po svetu, pisma 21 evropskih poslancev indijski predsedniku Modiju in mednarodnih peticij ter raznoraznih manifestacij, ga indijska vlada ni izpustila – niti na podlagi njegove starosti in krhkega zdravja. Posebno sodišče je izjavilo: “V primeru, da je obtoženec kriv tako hudega zločina (torej zločina, katerega namen je uničiti demokracijo) sodišče ne more upoštevati njegove starosti temveč gleda samo na njegovo dejanje.”


P. Swamy je sprejel svojo usodo zavestno, pokončno in s hvaležnostjo. Ob 100 dnevih svojega ujetništva je napisal pismo “Ujeta ptica lahko še vedno poje”, v katerem je izrazil ganljivo hvaležnost za podporo, ki je je bil deležen po celem svetu, in ta mu je dala še večjo moč in upanje. To upanje je želel deliti z drugimi zaporniki, ki niso bili deležni take pozornosti. Simbol ptice, ki poje iz zapora, so jezuiti iz Bombaja dne 27. aprila 2021, za njegov 84. rojstni dan, uglasbili. Poslušajte pesem na tej povezavi.


P. Stanu se je zdravje v 7-mesečnem ujetništvu precej poslabšalo, saj so razmere v indijskem zaporu zelo težke (pomanjkanje hrane, slaba higijena). Poleg napredujoče Parkinsonove bolezni je pater ob koncu meseca maja kazal tipične simptome koronavirusa. Dne 26. maja, ob potrditvi pozitivnosti na Covid-19, so p. Stana končno premestili v bolnišnico. Njegovo zdravstveno stanje je bilo zelo slabo.

Naj počiva v miru.

V podporo p. Stanu, njegovemu delu in jezuitskemu poslanstvu, je nastala mednarodna stran StandWithStan.

Viri: The Hindu, India Today, JESC, Frontline, ICN-Independent Catholic News, Vatican News, The Indian Express.