Od Ignacijevega rojstnega kraja Azpeitia (Lojola) do jame sv. Ignacija v Manresi

Na pobudo in spodbudo Družbe Jezusove je nastala Ignacijanska pot (Camino Ignaziano), ki jo je leta 1522 prehodil vitez Ignacij Lojolski iz Lojole v mesto Manresa. Ta pot nam ponuja priložnost, da doživimo izkušnjo romanja po zgledu Ignacijevega duhovnega procesa. Pot se začne v hiši, kjer se je rodil, v Azpeitii (Guipuzkoa), konča pa v jami svetega Ignacija v Manrezi. Spletno mesto (v angleškem jeziku) lahko obiščete s klikom tukaj.

Naš pater Tomaž Mikuš DJ je že na poti.
Vabljeni, da Ignacijevo pot postopoma spoznavate preko vidoposnetkov, ki jih p. Tomaž pošilja te dni. Videoposnetki po dnevih:

Izjemna duhovna izkušnja

Po duhovnem spreobrnjenju v Lojoli je Ignacij začutil gorečo željo, da bi sledil Jezusu Kristusu, kot so to že storili mnogi drugi, in se je odločil da opusti življenje, ki ga je do tedaj vodil kot sin plemiške družine. Leta 1522 se je odpravil na romanje.

Tudi vi lahko doživite Ignacijevo izkušnjo življenja proti toku. Srečevali boste druge romarje, ki so namenjeni v Santiago, vendar boste hodili v nasprotno smer, čeprav je njihova pot tudi naša pot… vendar vas bodo oznake vodile v nasprotno smer od sivih črt, ki vodijo v Santiago in jih boste videvali na poti. Tako kot Ignacij Lojolski iščemo drugo pot, imamo drug cilj. Morda želimo doseči Jeruzalem, tako kot on, zakaj ne? Predvsem pa vas spodbujamo, da pridete v Manreso, v jamo, in se – tako kot Ignacij – ustavite v svojem življenju, da bi odkrili, kako nas Bog uči hoditi, “kot da je naš učitelj”, in nas vodi za roko.

Dandanes je veliko ljudi, ki sledijo “Ignacijanski poti”. Na spletni strani Ignacijeve poti si lahko ogledate podrobnosti: poleg geografske poti ponuja tudi duhovno pot –  “notranjo pot” ignacijanske duhovnosti, ki traja 30-dni in je zasnovana po vzoru 30 dnevnih Ignacijanskih duhovnih vaj v tišini. To pot lahko prehodite tudi, če niste namenjeni v Manrezo – lahko tudi iz zavetja svojega doma.