Laudato Si spomni, da je »temeljna drža samopreseganja, ki prelomi z osamljeno zavestjo in samopotrjevanjem, korenina, ki omogoča vsako obliko skrbi za druge in za okolje in ki izzove moralno reakcijo, da upošteva vpliv, ki ga vsaka akcija in osebna odločitev proizvede zunaj nas samih«. Logično je zaključiti, da nam kristjanom »manjka ekološko spreobrnjenje, ki vključuje, da pridejo na dan vse posledice lastnega srečanja z Jezusom Kristusom glede na odnose s svetom, ki nas obdaja. Živeti poklic varuhov Božjega dela je bistveni del krepostnega življenja.«

Vabljeni, da preberete, kako posamezni apostolati Slovenske province DJ delujejo v okviru prve apostolske preference (UAP) – v Anuariju province za 2020.
Ob priložnosti Ignacijevega leta (20. 5. 2021 – 31. 7. 2022) pa bomo na področju prve apostolske preference izvedli sledeče:

  • Pobuda skavtov: v klanu Ljubljana 3 skavti pripravljajo ekološko akcijo v Ignacijevem letu (skupna točka ekologije in Ignacijevega leta je spreobrnjenje oz. ekološko spreobrnjenje – spreobrnjenje je moto Ignacijevega leta). Predvidoma bodo romali po ekoloških ranah, kar bo navezano na duhovnost Laudato si.
  • Bralni krožek v zvezi z Laudato si preko spleta. Krožek vodita Alenka Bahovec in p. Primož Jakop. Pridruži se! – na tej povezavi.
  • Spoznajte Laudato Si’ preko razstave v Vatikanu.
  • O razmerju med ekologijo in Božjim stvarstvom, oz. eko-aktivizmom in eko-Svetim pismom bodo spregovorili različni strokovnjaki v okviru predavanj, organiziranih preko Jezuitskega kolegija. Z njimi se bo mogoče srečati preko spleta ali pa tudi kar v živo, če bodo virusne razmere to dopuščale.
  • Srečanje s Kristusom vpliva na spremenjen odnos do stvarstva; ekološko spreobrnjenje. Po eni strani bomo to razvijali v okviru Ignacijevega leta 2021-2022, katerega tema je spreobrnjenje. Po drugi strani se bomo trudili za razvijanje ekološke etične misli in teologije nasploh, tudi po koncu Ignacijevega leta.